Maailmassa on monta ihmeellistä tarinaa, mutta joskus totuus on taruakin ihmeellisempää. *** Tämä on yksi niistä tositarinoista, joissa riittää ihmettelemistä. *** Näytelmän tapahtumat alkavat Suomi nimisessä oikeusvaltiossa sijaitsevan maailman toimivimmaksi kaupungiksi julistautuneen Helsinki nimisen kunnan sosiaali- ja terveystoimialan Koskelan omahoitotarvikejakelupisteessä, mutta leviävät vähitellen ympäri rakasta isänmaatamme tuhansien aurinkojen loistaessa. *** Pääosan esittäjän rooli lankeaa itseoikeutetusti virkavastuun mukaisesti Jan Vapaavuorelle. *** Merkittäviä sivuosia näyttelevät parhaiden kykyjensä mukaisesti Sanna Vesikansa, Juha Jolkkonen, Leena Turpeinen, Timo Lukkarinen, Juha Ahonen, Sami Sarvilinna, Olli Huuskonen, Kristian Sinkkonen, Timo Siekkinen, Markku Silen ja koko Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan virkamieskunta. *** Ulkopuolisina tarkkailijoina vuorottelevat mm. eduskunnan oikeusasiamies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Valvira, oikeuskansleri, Helsingin hallinto-oikeus, Sosiaali- ja terveysministeriö, tietosuojavaltuutettu, Helsingin poliisilaitos ja poliisihallitus. *** Vapaavuoren häivyttyä viiden vuoden kuluttua vanhenevaa virkavastuutaan pakoon olympiakomitean suojiin uudeksi pääroolin esittäjäksi on pyrkinyt ja päässyt Juhana Vartiainen, joka vastaa elokuusta 2021 lähtien kaikesta Helsingin kaupungin toiminnasta ja erityisesti siitä, että kaupunki noudattaa lakia kaikessa toiminnassaan. *** Nimeltä mainitsemattomalta kaltoinkohdellulta vakavasti muistisairaalta avuttomalta vanhukselta on riistetty kansalaisoikeudet, eikä hänelle ole syrjittynä jätetty tässä näytelmässä osaa eikä arpaa, vaipoista puhumattakaan. *** Subjektiivisen objektiivisena kertojana on hänen omaishoitajansa. *** Näytelmän käsikirjoitus perustuu Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan omahoitotarvikejakelussa keksittyyn mielikuvitukselliseen ideaan, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. *** Tarinassa esille tuodut virkamiesten lainvastaiset teot tai vanhusten kaltoinkohtelut eivät ole herättäneet kiinnostusta kaupungin luottamusmiehissä eikä tutkivassa journalismissa.

5.9.21

MARRASKUU 2020: Trump hävisi, Vapaavuori luopui jatkosta

 


4.11.2020

Trump Good Bye!

Trump hävisi vaalit. Jotain hyvää maailmassa sentään tapahtuu jossain.

 


8.11.2020

Vapaavuori Good Bye!

Hesari räväytti sunnuntaiosiossaan kolmen sivun mittaisen haastattelun pormestari Jan Vapaavuoresta, jossa hän kertoi, että ei aio asettua enää ehdokkaaksi kevään kuntavaaleissa. Lähetin Marko Junkkarille vähän myöhästyneitä toisenlaisia taustatietoja haastateltavasta.

Voin vain arvailla todellisia syitä, mutta aavistelen, että Vapaavuori viisaana visionäärinä näki, että mahdollisuudet päästä pormestariksi ovat kokoomuksen laskevan kannatuksen takia epävarmat, joten hän vältti nolon tilanteen väistymällä hyvissä ajoin - kuin rotta laivasta, voisi sanoa. Mutta ei huolta. Vapaavuori twiittasi, että ensi kesään asti hän jatkaa täydellisen sitoutuneen Helsingin peräsimessä. Mitä se tarkoittaa, en tiedä. Tuskin kuitenkaan sitä, että hän hoitaisi tämän vaippa-asian. Virkavastuu vanhenee kunnan virkamiehillä vasta viiden vuoden kuluttua, joten onhan tässä vielä aikaa...


 

16.11.2020

Viisaita sanoja ykkösaamussa

Radion ykkösaamussa Unto Hämäläinen keskusteli toimittajan kanssa Helsingin pormestaritilanteesta ja puhui viisaita. Lähetin hänelle kirjeen ja yhteenvetoni pormestarikokemuksistani.


 

19.11.2020

Tilannekatsaus oikeusasimiehelle

Lähetin eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan kirjeen, jossa kerroin, että on kulunut jo kolme kuukautta siitä, kun kanslia pyysi kanteluunsa liittyen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialaa olemaan minuun yhteydessä asian selvittämiseksi ja toimittamaan minulle hoitotarvikejakelua koskevat korjatut ohjeet ja muut pyytämäni asiakirjat. Minunhan olisi pitänyt saada asiakirjat julkisuuslain mukaan jo kahden viikon kuluttua pyynnöstä. 

Kaupunki ei ole ottanut minuun yhteyttä eikä ole toimittanut vaatimianne asiakirjoja. En ole ylipäätään saanut kaupungilta minkäänlaista yhteydenottoa tai vastausta viesteihini 11.3.2019 jälkeen. Silloin johtajaylilääkäri Timo Lukkarinen lähetti koipiota joistakin vanhoista asiakirjoista ja ilmoitti, että kaupunki ei enää vastaa tiedusteluihini. Tämä onkin ainoa kaupungin minulle antama lupaus, joka on pitänyt.

Esittelijäneuvos vastasi, että oikeusasiamieskään ei ole saanut karhuistaan huolimatta kaupungilta vaatimaansa selvitystä siitä, miten se on toiminut vaimoni suhteen saatuaan tietää, että kaupungin tekemä päätös oli laiton. Määräaika oli kulunut umpeen jo kuukausi sitten 19.10.2020.

Helsingin kaupunki ei siis noudata julkisuuslakia edes silloin, kun eduskunnan oikeusasiamies pyytää siltä asiakirjaa, eikä anna oikeusasiamiehelle sen vaatimaa selvitystä.


 

21.11.2020

Krista Kiuru

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi kiireittensä keskellä henkilökohtaisesti kirjeeseeni. Hän kertoi olevansa surullinen saamastamme kohtelusta ja totesi, ettei hänellä ministerinä eikä hänen ministeriönsä virkamiehillä ole mahdollisuutta ottaa kantaa yksittäisen kansalaisen hoitoon eikä kansalaista koskeviin päätöksiin. Hänestä on selvää, että kaupungin tulee noudattaa ylemmän laillisuusvalvojan ohjeistusta. Sain kirjeessä lisäksi joitakin käytännön neuvoja.

Vastasin Krista Kiurulle 23.11.2020, että ymmärrän hyvin, ettei ministeriössä voida käsitellä yksittäistapauksia, mutta en sitä, jos Sosiaali- ja terveysministeriölläkään ei ole valtaa vaatia edes yleisellä tasolla, että kaupunki noudattaa sen kunnille laatimia ohjeita. Jotain on pahasti yhteiskunnassa vialla, jos Helsingin ylilääkärit laativat omahoitotarvikejakeluunsa ministeriön määräysten vastaiset kirjalliset ohjeet, jotka aluehallintovirasto vaati korjaamaan laillisiksi, mutta kaupunki ei korjaa niitä.

Kirjoitin vielä vastauksessani, että olen joutunut pohtimaan moneen kertaan viime aikoina ajankohtaiseksi noussutta asiaa, miten oikeusvaltioperiaate ja vallan kolmijako toimivat oikeusvaltio Suomessa. Ongelmana on, miten itseään maailman toimivimmaksi kaupungiksi kehuvassa Helsingissä pormestarimalli on toimimaton. Kaupungin viranomaiset soveltavat ja noudattavat perustuslakia ja muita eduskunnan säätämiä lakeja miten haluavat.

Kaupunki ei ole piitannut korkeiden laillisuusvalvojien toistuvista vaatimuksista toimia lainmukaisesti. Helsingin kaupunki näyttää kuvittelevan pormestarinsa johdolla, että se on valtio valtiossa, jonka ei tarvitse noudattaa oikeusvaltioperiaatetta eikä vallan kolmijakoa. On uskomatonta, että tämä piittaamattomuus voi olla Suomessa mahdollista vuonna 2020! Miten korkea-arvoiset valvontaviranomaiset voivat olla niin hampaattomia, että eivät saa Helsingin herroja kuriin?

Oikeusvaltiolla on oltava riittävät keinot oikeussuojan takaamiseksi. Oikeussuojan takaaminen edellyttää oikeusvaltiolta konkreettisia toimintamahdollisuuksia viranomaisia vastaan sekä mahdollisuuksia loukatun oikeustilan palauttamiseksi. Tuomioistuimet ja laillisuutta valvovat viranomaiset eivät kuitenkaan näytä pystyvän toteuttamaan Helsingin suhteen vaatimustaan, että kaikessa virantoiminnassa on noudatettava lakeja.


  

25.11.2020

Hazardin kanssa yhteinen huoli

Kaarina Hazard kertoi Twitterissä olevansa huolissaan Jan Vapaavuoren egosta. Kerroin hänelle, että niin minäkin. Myöhemmin myös Hazardin egosta.




27.11.2020

Känkkäränkkänä hallitusta vastaan

Riku Roslund oli laatinut Ylen sivuille pitkän artikkelin Vapaavuoren ja hallituksen tulehtuneista suhteista. Lähetin hänelle kirjeen, jossa kerroin, että kokemusteni mukaan Vapaavuori ei todellakaan ole mikään pyhimys. Roslund vastasi viestiini ja kertoi tutustuvansa asiaan myöhemmin...


<< EDELLINEN     ALKUUN    SEURAAVA >>




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

@Vapaavuori @sannavesikansa @JuhaJolkkonen @Timo_Lukkarinen @LeenaTurpeinen @filsdeproust @helsinginsote