Maailmassa on monta ihmeellistä tarinaa, mutta joskus totuus on taruakin ihmeellisempää. *** Tämä on yksi niistä tositarinoista, joissa riittää ihmettelemistä. *** Näytelmän tapahtumat alkavat Suomi nimisessä oikeusvaltiossa sijaitsevan maailman toimivimmaksi kaupungiksi julistautuneen Helsinki nimisen kunnan sosiaali- ja terveystoimialan Koskelan omahoitotarvikejakelupisteessä, mutta leviävät vähitellen ympäri rakasta isänmaatamme tuhansien aurinkojen loistaessa. *** Pääosan esittäjän rooli lankeaa itseoikeutetusti virkavastuun mukaisesti Jan Vapaavuorelle. *** Merkittäviä sivuosia näyttelevät parhaiden kykyjensä mukaisesti Sanna Vesikansa, Juha Jolkkonen, Leena Turpeinen, Timo Lukkarinen, Juha Ahonen, Sami Sarvilinna, Olli Huuskonen, Kristian Sinkkonen, Timo Siekkinen, Markku Silen ja koko Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan virkamieskunta. *** Ulkopuolisina tarkkailijoina vuorottelevat mm. eduskunnan oikeusasiamies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Valvira, oikeuskansleri, Helsingin hallinto-oikeus, Sosiaali- ja terveysministeriö, tietosuojavaltuutettu, Helsingin poliisilaitos ja poliisihallitus. *** Vapaavuoren häivyttyä viiden vuoden kuluttua vanhenevaa virkavastuutaan pakoon olympiakomitean suojiin uudeksi pääroolin esittäjäksi on pyrkinyt ja päässyt Juhana Vartiainen, joka vastaa elokuusta 2021 lähtien kaikesta Helsingin kaupungin toiminnasta ja erityisesti siitä, että kaupunki noudattaa lakia kaikessa toiminnassaan. *** Nimeltä mainitsemattomalta kaltoinkohdellulta vakavasti muistisairaalta avuttomalta vanhukselta on riistetty kansalaisoikeudet, eikä hänelle ole syrjittynä jätetty tässä näytelmässä osaa eikä arpaa, vaipoista puhumattakaan. *** Subjektiivisen objektiivisena kertojana on hänen omaishoitajansa. *** Näytelmän käsikirjoitus perustuu Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan omahoitotarvikejakelussa keksittyyn mielikuvitukselliseen ideaan, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. *** Tarinassa esille tuodut virkamiesten lainvastaiset teot tai vanhusten kaltoinkohtelut eivät ole herättäneet kiinnostusta kaupungin luottamusmiehissä eikä tutkivassa journalismissa.

10.9.21

KESÄKUU 2021: Hallintokantelu poliisihallitukselle, mielipidekirjoitus Hesariin

 

8.6.2021

Hallintokantelu syyttämättä jättämisestä

Tein Poliisihallitukselle hallintokantelun rikoskomissaarin yksipuolisesta ainoastaan jäävin todistajan antamien tietojen perusteella tekemästä syyttämättäjättämispäätöksestä.


 

10.6.2021

Ei voi mitään

Poliisihallitus ilmoitti, että se ei voi enää käsitellä asiaa, koska ylin laillisuudenvalvoja on jo ottanut asiaan kantaa. Sillalailla, sanoisi Tarvajärvi!



29.6.2021

Syytön syyllinen

Lähetin Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen.

Syylliseksi epäilty voi Suomessa ratkaista oman syyllisyytensä

Helsingin kaupungin virassa oleva lääkäri oli käynyt läpi vakavasti muistisairaan vanhuksen kaikki salaiset potilastiedot. Lääkäri kertoi etsineensä potilastiedoista diagnoosia hoitoratkaisun tekemistä varten. Eduskunnan oikeusasiamies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira totesivat kantelujeni ratkaisuissaan, että lääkäri oli tehnyt ratkaisunsa vastoin ministeriön määräyksiä ja että tällä lääkärillä ei ole lakisääteistä tehtäväänsä suorittaessaan edes valtuuksia tehdä ko. hoitoratkaisua. Hän oli siis katsonut potilastietoja täysin aiheetta ja luvatta. Tietosuojavaltuutettu oli samaa mieltä ja teki lääkäristä virkavelvollisuuden rikkomista koskevan rikosilmoituksen.

Poliisilaitos suoritti rikosilmoituksesta selvityksen ja tutkinnanjohtaja päätti, että esitutkintaa ei suoriteta, koska lääkärin syyllisyydestä ei hänen mielestään ole edes epäilyä. Rikoskomissaari teki ratkaisunsa yksipuolisesti vaillinaisin tiedoin, sillä hän ei kuullut selvityksessään ketään muuta kuin syylliseksi epäiltyä lääkäriä, joka on tässä asiassa täysin jäävi. Eikä hän ottanut ollenkaan huomioon ylimpien laillisuusvalvojien kannanottoja lääkärin toiminnan laittomuuksista, vaikka hän oli niistä tietoinen.

Tein tutkinnanjohtajan ratkaisusta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka totesi yllättäen, että asia ei aiheuta toimenpiteitä. Syylliseksi epäilty voi siis Suomessa ylimmän laillisuusvalvojan mielestä ratkaista oman syyllisyytensä itse! Poliisihallitus vastasi puolestaan hallintokanteluuni, että se ei ota asiaa käsiteltäväkseen, koska ylin lainvalvoja on jo käsitellyt asiaa. Tutkinnanjohtajan ratkaisu on lopullinen, eikä siitä voi enää valittaa Suomessa millekään viranomaiselle.

Yksilön henkilötietojen suojasta on tarkat määräykset lainsäädännössä. Virkamiehillä on ehdoton velvoite kaikissa tehtävissään noudattaa lakia sekä toimia puolueettomasti, riippumattomasti ja tasapuolisesti. Oikeustajuntaani ei mahdu, että lääkäri saa loukata yksilöllisyyden suojaa katsomalla ilman välttämätöntä tai edes minkäänlaista tarvetta vieraan ihmisen salaisia potilastietoja ilman potilassuhdetta ja potilaan suostumusta, poliisilaitos voi ratkaista syylliseksi epäillyn syyllisyyden pelkästään syylliseksi epäillyn antamien tietojen perusteella ja mikään laillisuuden valvoja ei ota asian oikaisua käsiteltäväkseen.

En voi enää pitää Suomea oikeusvaltiona.  Ainoa mahdollisuuteni tavallisena kansalaisena ajaa avuttoman kaltoin kohdellun vanhuksen oikeuksia tässä ilmiselvässä asiassa on valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tämä tapaus on myös hyvä esimerkki siitä, että vanhuusvaltuutetun tarve Suomessa on huutava.

’Vakavasti sairaan vanhuksen omaishoitaja’

Kirjoitusta ei julkaistu.


<< EDELLINEN     ALKUUN    SEURAAVA >>


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

@Vapaavuori @sannavesikansa @JuhaJolkkonen @Timo_Lukkarinen @LeenaTurpeinen @filsdeproust @helsinginsote