Maailmassa on monta ihmeellistä tarinaa, mutta joskus totuus on taruakin ihmeellisempää. *** Tämä on yksi niistä tositarinoista, joissa riittää ihmettelemistä. *** Näytelmän tapahtumat alkavat Suomi nimisessä oikeusvaltiossa sijaitsevan maailman toimivimmaksi kaupungiksi julistautuneen Helsinki nimisen kunnan sosiaali- ja terveystoimialan Koskelan omahoitotarvikejakelupisteessä, mutta leviävät vähitellen ympäri rakasta isänmaatamme tuhansien aurinkojen loistaessa. *** Pääosan esittäjän rooli lankeaa itseoikeutetusti virkavastuun mukaisesti Jan Vapaavuorelle. *** Merkittäviä sivuosia näyttelevät parhaiden kykyjensä mukaisesti Sanna Vesikansa, Juha Jolkkonen, Leena Turpeinen, Timo Lukkarinen, Juha Ahonen, Sami Sarvilinna, Olli Huuskonen, Kristian Sinkkonen, Timo Siekkinen, Markku Silen ja koko Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan virkamieskunta. *** Ulkopuolisina tarkkailijoina vuorottelevat mm. eduskunnan oikeusasiamies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Valvira, oikeuskansleri, Helsingin hallinto-oikeus, Sosiaali- ja terveysministeriö, tietosuojavaltuutettu, Helsingin poliisilaitos ja poliisihallitus. *** Vapaavuoren häivyttyä viiden vuoden kuluttua vanhenevaa virkavastuutaan pakoon olympiakomitean suojiin uudeksi pääroolin esittäjäksi on pyrkinyt ja päässyt Juhana Vartiainen, joka vastaa elokuusta 2021 lähtien kaikesta Helsingin kaupungin toiminnasta ja erityisesti siitä, että kaupunki noudattaa lakia kaikessa toiminnassaan. *** Nimeltä mainitsemattomalta kaltoinkohdellulta vakavasti muistisairaalta avuttomalta vanhukselta on riistetty kansalaisoikeudet, eikä hänelle ole syrjittynä jätetty tässä näytelmässä osaa eikä arpaa, vaipoista puhumattakaan. *** Subjektiivisen objektiivisena kertojana on hänen omaishoitajansa. *** Näytelmän käsikirjoitus perustuu Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan omahoitotarvikejakelussa keksittyyn mielikuvitukselliseen ideaan, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. *** Tarinassa esille tuodut virkamiesten lainvastaiset teot tai vanhusten kaltoinkohtelut eivät ole herättäneet kiinnostusta kaupungin luottamusmiehissä eikä tutkivassa journalismissa.

14.9.21

Virkavastuu velvoittaa kunnan viranhaltijoita


Vastuu virkatoimista

Perustuslaissa on säännös virkavastuusta. Viranhaltijat ja luottamushenkilöt toimivat virkavastuulla ja vastaavat toimiensa lainmukaisuudesta.


Suomen perustuslaki 118 §: Vastuu virkatoimista

Virkamies vastaa virkatoimiensa lainmukaisuudesta. Hän on myös vastuussa sellaisesta monijäsenisen toimielimen päätöksestä, jota hän on toimielimen jäsenenä kannattanut.

Esittelijä on vastuussa siitä, mitä hänen esittelystään on päätetty, jollei hän ole jättänyt päätökseen eriävää mielipidettään.

Jokaisella, joka on kärsinyt oikeudenloukkauksen tai vahinkoa virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan henkilön lainvastaisen toimenpiteen tai laiminlyönnin vuoksi, on oikeus vaatia tämän tuomitsemista rangaistukseen sekä vahingonkorvausta julkisyhteisöltä taikka virkamieheltä tai muulta julkista tehtävää hoitavalta sen mukaan kuin lailla säädetään.

 

Lisäksi perustuslain 2 §:n mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

 

Pidän ilmeisenä, että olemme kärsineet oikeudenloukkauksia ja taloudellista vahinkoa tuhansien eurojen verran Helsingin kaupungin viranomaisten lainvastaisten toimenpiteiden vuoksi ja erityisesti sen takia, että kaupungin johtajat ovat laiminlyöneet alaistensa valvonnan

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on todennut vuonna 2019 kanteluni johdosta antamassaan vastauksessa, että Helsingin kaupunki on toiminut lainvastaisesti hylätessään lääkärimme tekemän vaippalähetteen. Helsingin kaupungin johto on saanut tästä tiedon ja aluehallintovirasto on velvoittanut kaupunkia korjaamaan laittoman menettelynsä. Asialle ei ole vieläkään tapahtunut mitään, koska Helsingin kaupungin kaikesta toiminnasta vastaava pormestari Jan Vapaavuori on laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa, että asia olisi tullut korjatuksi. Myöskään sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkonen ei ole tehnyt asialle mitään, vaikka toimialan laillisuudesta vastaaminen kuuluu hänelle. Viranomaisen vastuuvelvollisuuden tietoinen laiminlyönti on vakava asia.

Olen pyytänyt Helsingin hallinto-oikeutta ja eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään ja ratkaisemaan ovatko pormestari Jan Vapaavuori ja toimialajohtaja Juha Jolkkonen syyllistyneet virkavastuupykälässä mainittuun laittomaan toimintaan ja laiminlyöntiin.

Vaikka niin ei näiden laillisuusvalvojien mielestä olisikaan, vaadin heidän tuomitsemistaan rangaistukseen ja Helsingin kaupunkia korvaamaan meille aiheuttamansa vahingon. Koska Helsingin kaupunki on vaatinut meidän lisäksemme hyvin monelta helsinkiläiseltä laittomasti omahoitotarvikejakelussaan jo vuosikausia kolmen kuukauden karenssia tarvikkeiden saamiseksi, korvausvaatimus koskee meidän lisäksemme suurta joukkoa helsinkiläisiä sairaita ja vanhuksia ja etenkin sairaita vanhuksia.

Luettuani Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston 21.1.2021 oikeusasiamiehelle antaman vastauksen olen sitä mieltä, että Jan Vapaavuoren ja Juha Jolkkosen lisäksi myös ylilääkärit Leena Turpeinen, Timo Lukkarinen ja Juha Ahonen ovat syyllistyneet samalla tavoin virkavastuupykälässä mainittuihin rikkomuksiin. He ovat laillisuutta valvovien viranomaisten lausuntojen mukaan toimineet itse lainvastaisesti tai hyväksyneet lainvastaisen toiminnan ja laiminlyöneet itse virkavelvollisuutensa tai laiminlyöneet alaistensa toiminnan laillisuuden valvonnan.

 

Jotain hyvin nurjaa Helsingin kaupungin organisaatiossa, vastuunjaossa ja johtavassa asemassa olevien asenteissa ja koko pormestarimallissa on. Lopullinen vastuu kaikesta kuuluu pormestari Vapaavuorelle ja hänelle minä useimmat pyyntöni olen lähettänytkin. Miksi hän ei ole valvonut, että asia hoidetaan, sillä hän on koko ajan ollut tietoinen alaistensa laittomasta toiminnasta? Eikös hän ole juristi? Lakimiehen eettisten ohjeiden mukaan lakimiehen on toimittava oikeudenmukaisesti ja tavoiteltava oikeudenmukaista lopputulosta. Hänen on toiminnassaan ja käyttäytymisessään oltava tehtävänsä vaatiman luottamuksen arvoinen. Lakimiehen on hoidettava hänelle uskotut tehtävät ammattitaitoisesti, huolellisesti ja viivyttelemättä. Piittaamattomuus hallintolaista ja julkisuuslaista ja jopa perustuslaista eivät oikein tunnu eettisten ohjeiden mukaiselta toiminnalta.

Tiedän oikeuteni Suomen kansalaisena ja tiedän olevani varmasti oikeassa tässä asiassa, joten minulla ei ole aikomustakaan alistua Helsingin kaupungin johtajien laittomaan mielivaltaan. En ole vaatinut mitään enempää kuin mitä laillisiin oikeuksiini kansalaisena ja kaupunkilaisena Suomen tasavallassa ja Helsingissä kuuluu. Olen myös tietoinen siitä, että maailmankaikkeus on täynnä tärkeämpiä ongelmia ratkottaviksi. Tässä on kuitenkin kyse aivan olennaisesta ydinkysymyksestä Helsingin kaupungin hallinnossa.

  • Täyttääkö Helsingin johtajien toiminta hyvän hallintotavan vaatimukset? Ei, mutta sen on täytettävä!
  • Noudattaako Helsingin kaupunki kaikessa toiminnassaan Suomen lainsäädäntöä? Ei, mutta se on saatava noudattamaan!
  • Valvovatko Helsingin johtajat alaistensa toiminnan laillisuutta? Eivät!
  • Puuttuvatko he laittomuuksiin ja korjaavatko he laittoman toiminnan saatuaan valvojilta määräyksen? Eivät!
  • Kantavatko johtajat vastuunsa kaupungin laittomasta menettelystä? Eivät!
  • Ovatko laillisuutta valvovat korkeat viranomaiset saaneet Helsingin kaupungin toteuttamaan vaatimansa korjaukset ja toimimaan lakeja noudattaen? Eivät. Ihmettelen, miksi eivät.
  • Toimiiko Helsingin kaupunki oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti? Ei. 

 

Kun en sitkeistä yrityksistäni huolimatta ole saanut vielä kaupungin johtajia noudattamaan hallintolakia ja julkisuuslakia ja korjaamaan laitonta päätöstään, yritän vielä vaikuttaa asiaan kaikkien mahdollisten laillisuusvalvojien, muiden päättäjien, asiantuntijoiden ja myös julkisuuden avulla. Uskoni oikeusvaltioon on kaiken kokemamme kaltoinkohtelun takia kadonnut, mutta jospa sittenkin joku jossakin ottaisi asian vakavasti ja tämä turha prosessi päätyisi oikeudenmukaiseen ratkaisuun.

 

Suomessa joillakin hengetön sydän on sinisenä väärässä paikassa ja suurella osalla päättäjistä ei tunnu olevan sydäntä lainkaan, mutta Suomi kuuluu Euroopan unioniin. Helsingin kaupunki on viranomaisena loukannut ihmisoikeussopimuksella turvattua oikeuttani. Odotan vielä Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisua valitukseeni ja oikeusasiamiehen tekemän uuden kantelun ratkaisua. Jos nekään eivät tehoa Helsingin kaupungin päättäjiin, teen ihmisoikeusvalituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Luotan siihen, että siellä ymmärretään lakien noudattamisen vaatimus Suomen päättäjiä ja valvovia viranomaisia paremmin.

 

Monet merkittävät Suomen päättäjät, asiantuntijat ja valvovat viranomaiset ovat jo tietoisia siitä, miten Helsingin kaupungin johtajat ovat toimineet lainvastaisesti ja miten he ovat kohdelleet meitä. Kantelupäätösten jälkeen Helsingin herrojen luokattomat puuhat  on saatava median avulla vielä huomattavasti suuremman joukon tietoisuuteen, sillä eihän tällaista vähäosaisten laitonta ja mielivaltaista sortamista ja ihmisarvon polkemista ja virkamiesten laittoman toiminnan hyväksymistä saa tapahtua oikeusvaltiossa. Kun se nyt sallitaan, Suomi ei ole oikeusvaltio.


<< EDELLINEN     ALKUUN    SEURAAVA >>


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

@Vapaavuori @sannavesikansa @JuhaJolkkonen @Timo_Lukkarinen @LeenaTurpeinen @filsdeproust @helsinginsote