Maailmassa on monta ihmeellistä tarinaa, mutta joskus totuus on taruakin ihmeellisempää. *** Tämä on yksi niistä tositarinoista, joissa riittää ihmettelemistä. *** Näytelmän tapahtumat alkavat Suomi nimisessä oikeusvaltiossa sijaitsevan maailman toimivimmaksi kaupungiksi julistautuneen Helsinki nimisen kunnan sosiaali- ja terveystoimialan Koskelan omahoitotarvikejakelupisteessä, mutta leviävät vähitellen ympäri rakasta isänmaatamme tuhansien aurinkojen loistaessa. *** Pääosan esittäjän rooli lankeaa itseoikeutetusti virkavastuun mukaisesti Jan Vapaavuorelle. *** Merkittäviä sivuosia näyttelevät parhaiden kykyjensä mukaisesti Sanna Vesikansa, Juha Jolkkonen, Leena Turpeinen, Timo Lukkarinen, Juha Ahonen, Sami Sarvilinna, Olli Huuskonen, Kristian Sinkkonen, Timo Siekkinen, Markku Silen ja koko Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan virkamieskunta. *** Ulkopuolisina tarkkailijoina vuorottelevat mm. eduskunnan oikeusasiamies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Valvira, oikeuskansleri, Helsingin hallinto-oikeus, Sosiaali- ja terveysministeriö, tietosuojavaltuutettu, Helsingin poliisilaitos ja poliisihallitus. *** Vapaavuoren häivyttyä viiden vuoden kuluttua vanhenevaa virkavastuutaan pakoon olympiakomitean suojiin uudeksi pääroolin esittäjäksi on pyrkinyt ja päässyt Juhana Vartiainen, joka vastaa elokuusta 2021 lähtien kaikesta Helsingin kaupungin toiminnasta ja erityisesti siitä, että kaupunki noudattaa lakia kaikessa toiminnassaan. *** Nimeltä mainitsemattomalta kaltoinkohdellulta vakavasti muistisairaalta avuttomalta vanhukselta on riistetty kansalaisoikeudet, eikä hänelle ole syrjittynä jätetty tässä näytelmässä osaa eikä arpaa, vaipoista puhumattakaan. *** Subjektiivisen objektiivisena kertojana on hänen omaishoitajansa. *** Näytelmän käsikirjoitus perustuu Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan omahoitotarvikejakelussa keksittyyn mielikuvitukselliseen ideaan, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. *** Tarinassa esille tuodut virkamiesten lainvastaiset teot tai vanhusten kaltoinkohtelut eivät ole herättäneet kiinnostusta kaupungin luottamusmiehissä eikä tutkivassa journalismissa.

20.8.21

TAMMIKUU 2018: Hoitavan lääkärin omahoitotarvikemääräys

 


Helsingin kaupungin omahoitotarvikejakelu kieltäytyi helmikuun 2018 alussa antamasta vakavasti sairaalle vaimolleni lääkärin määräämiä lakisääteisiä vaippoja vaatimalla lainvastaisesti kolmen kuukauden karenssia. Kaupunki ei korjannut laitonta päätöstään, vaikka ylimmät laillisuusvalvojat sitä vaativat. Kun selvittely-yritykseni eivät tuottaneet minkäänlaista tulosta ja kaupungin toiminnassa alkoi ilmetä omituisia laittomuuksia, aloin kirjata ylös asioita ja tapahtumia. Vähitellen muutin muistiinpanoni päiväkirjan muotoon ja siirsin ne syyskuussa 2021 tähän omaishoitajan päiväkirja -blogiin, jonka ylläpitämistä jatkan reaaliaikaisena seurantapäiväkirjana ainakin niin kauan kunnes Helsingin kaupunki korjaa laittoman päätöksensä ja korvaa meille ne vaipat, jotka olemme joutuneet itse ostamaan kaupungin laittoman toiminnan takia.



TAUSTAA

Olemme olleet naimisissa vuodesta 1963 lähtien. Haaveet onnellisista eläkevuosista murskaantuivat, kun yli kymmenen vuotta sitten vaimollani todettiin Alzheimerin tauti. Sairaus on edennyt jo vuosia sitten hyvin vaikeaan vaiheeseen. Vaimoni tarvitsee apua ihan kaikissa asioissa koko ajan yötä päivää. Hän ei pärjää enää hetkeäkään yksin. Tämä hirveä sairaus on pyyhkäissyt meiltä tavoittamattomiin kaikki kuuden vuosikymmenen kauniit yhteiset muistot. Elämä on jo eletty, eikä tulevaisuutta enää ole. Olemme vankeina nykyhetkessä eristyksissä ulkomaailmasta. Ainoa kommunikointikielemme on hyväily. Siinä olemme taitavia. Rakastamme toisiamme yhä enemmän ja enemmän.

Vuonna 2013 tauti luokiteltiin vielä keskivaikeaksi, mutta elämä oli jo silloin raskasta. Päivät ja yöt olivat täynnä aggressiota. Vaimoni vaati yhtämittaista silmälläpitoa, sillä hän yritti karkailla jatkuvasti omille teilleen, koska ei tuntenut enää minua ja kotia. Ja hän pääsikin usein karkaamaan varotoimista huolimatta. Monet kerrat häntä etsittiin ystävien kanssa poliisin avulla ympäri kaupunkia. Viranomaiset totesivat jo silloin, että vaimolleni pitäisi järjestää hoitopaikka jossain palvelutalossa, mikäli en hoitaisi häntä kotona. Olen ollut vuoden 2015 alusta lähtien vaimoni virallinen omaishoitaja ja luvannut hänelle, että pidän hänestä huolta kotona kaikissa tilanteissa kaikkea pahaa vastaan. Viime aikoina meitä vastaan kohdistuva pahuus on henkilöitynyt Helsingin kaupungin johtajiin. Olisin odottanut heiltä inhimillistä ymmärtämistä elämäntilannettamme kohtaan, mutta olemmekin saaneet osaksemme kylmää kyykyttämistä ja kaltoinkohtelua. Miksi? En tiedä.

Arkemme hankaloitui monta vuotta sitten entisestään, sillä vaimoltani katosi pidätyskyky.
Näistä ongelmista puhuttiin usein meitä jo vuodesta 2003 asti hoitaneen terveysasemamme omalääkärin ja tilanteemme hyvin tuntevan omahoitajan kanssa. He kehottivat meitä ottamaan vastaan kaupungilta lakisääteisiä ilmaisia vaippoja, mutta yritimme kuitenkin pärjätä omin voimin itse ostamillamme vaipoilla. Myös sosiaaliviraston omaishoitajavastaava oli kertonut meille moneen kertaan kaupungin vaipoista. Hän oli kirjannut virtsankarkaamisen ja omien vaippojen käytön kesällä 2017 tekemäänsä vaimoni sairautta koskevaan hoitosopimukseen.

Kun yritimme ratkaista inkontinenssiongelmamme ministeriön ohjeiden mukaisesti, jouduimmekin uskomattomiin vastoinkäymisiin Helsingin kaupungin byrokratian hämärissä rakenteissa, joissa sääli on sairautta ja vallalla ovat viidakon lait…




Päiväkirjan sisällysluettelo

 

TAMMIKUU 2018:         Hoitavan lääkärin omahoitotarvikemääräys

HELMIKUU2018:          Omahoitotarvikejakelun ylilääkärin laiton hallintopäätös

MAALISKUU2018:        Vesikansan perättömiä selityksiä ja täyttämättömiä lupauksia

TOUKOKUU2018:         Avunpyyntö pormestari Jan Vapaavuorelle

KESÄKUU 2018:           Julkisuuslain rikkomisesta kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

ELOKUU 2018:              Kaupungin ylilääkäreiden oikeusasiamiehelle antamia selityksiä

 

TAMMIKUU2019:           Uudenvuodentervehdyksiä puolin ja toisin

HELMIKUU2019:           Kirjeitä ja muistioita sinne tänne

MAALISKUU2019:         Vastine oikeusasiamiehelle ja kirjeitä presidenteille

HUHTIKUU2019:            Aluehallintoviraston ratkaisu kanteluun

TOUKOKUU2019:          Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu kanteluun

KESÄKUU2019:             Lonkkamurtuma ja muita huolia

 

HUHTIKUU 2020:          Korona, rikosilmoitus, oikeusasiamiehen ratkaisu
ja Valviran lausunto oikeusasiamiehen pyytämästä selvityksestä

TOUKOKUU2020:         Oikeusasiamiehen ratkaisun jälkipuintia

KESÄKUU2020:            Valitus Helsingin hallinto-oikeuteen

HEINÄKUU2020:           Kirje oikeuskanslerille ja Juha Jolkkosen laiminlyönnit

ELOKUU 2020:              Kirjeet oikeuskanslerinvirastosta ja oikeusasiamiehen kansliasta,
uusi kantelu, virkavastuun laiminlyönti

SYYSKUU 2020:            Valviran lausunto oikeusasiamiehelle
ja vastaus Helsingin hallinto-oikeuden vastinepyyntöön

LOKAKUU 2020:            Kirjeitä asiantuntijoille ja vallanpitäjille

MARRASKUU 2020:      Trump hävisi, Vapaavuori luopui jatkosta

JOULUKUU 2020:          Maailman toimivimman kaupungin hra pormestari

 

TAMMIKUU 2021:          Oikeusasiamiesten kannanottoja julkisuudessa,
kirje kaupunginvaltuutetuille

HELMIKUU 2021:          Vastine oikeusasiamiehelle, kirje tasavallan presidentille

MAALISKUU 2021:        Hiljaiseloa koronan kourissa

HUHTIKUU 2021:          Syylliseksi epäilty voi ratkaista Suomessa oman syyllisyytensä!

TOUKOKUU 2021:        Suomi ei ole oikeusvaltio

KESÄKUU 2021:           Hallintokantelu poliisihallitukselle, mielipidekirjoitus Hesariin

HEINÄKUU2021:           Laillisuusvalvonta on Suomessa velttoa

ELOKUU 2021:              Juhana Vartiainen vastaa virkavastuullaan kaikesta kaupungin toiminnasta, uusi kaupunginvaltuusto

SYYSKUU 2021:            Maailman toimivin kaupunki sai aikaan päätöksen päivänselvästä asiasta kolmessa vuodessa

LOKAKUU 2021:            Kirjeitä päättäjille

 

 

 

 

LIITTEET:                       Virkavastuu velvoittaa kunnanviranhaltijoita

Julkisuuslain noudattamista ei valvota eikä vaadita

Omaishoitajan kohtalo ja arvostus Helsingissä jaSuomessa

Sotaorvon kohtalo ja arvostus Helsingissä ja Suomessa

Miksi ja millä perusteella?

Alkuperäisen päiväkirjan johdantosivu

J'accuse!




24.1.2018

Vaippojen valinta hoitajan kanssa

Virtsan ja ulosteen karkailu olivat tammikuussa 2018 menneet jo omastakin mielestämme liian hankaliksi. Sovimme tilanteemme hyvin tuntevan omalääkärimme kanssa, että hän tekee vaimolleni omahoitotarvikemääräyksen tämän lääketieteellisin perustein todetun pitkäaikaisen sairauden hoitoa varten.

Kävimme omahoitajan kanssa läpi terveysasemalla eri vaippamateriaali ja valitsimme sopivimmat. Hoitaja sanoi, että vaipoista saa päivää kohti vain yhdet olla housumalliset. Tämä rajoitus osoittautui myöhemmin aluehallintoviraston ratkaisussa yhdeksi monista ministeriön määräysten vastaiseksi kaupungin tulkinnaksi. Tarvikejakelulla ei ole mitään oikeutta puuttua lääkärin määräämään tarvikkeiden laatuun tai määrään.



30.1.2018

Omahoitotarvikemääräys

Omalääkärimme teki vaipoista lähetteen kaupungin omahoitotarvikejakeluun.
Kaiken piti olla sillä selvä, mutta niin ei ollut alkuunkaan…


<< EDELLINEN     ALKUUN    SEURAAVA >>


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

@Vapaavuori @sannavesikansa @JuhaJolkkonen @Timo_Lukkarinen @LeenaTurpeinen @filsdeproust @helsinginsote