Maailmassa on monta ihmeellistä tarinaa, mutta joskus totuus on taruakin ihmeellisempää. *** Tämä on yksi niistä tositarinoista, joissa riittää ihmettelemistä. *** Näytelmän tapahtumat alkavat Suomi nimisessä oikeusvaltiossa sijaitsevan maailman toimivimmaksi kaupungiksi julistautuneen Helsinki nimisen kunnan sosiaali- ja terveystoimialan Koskelan omahoitotarvikejakelupisteessä, mutta leviävät vähitellen ympäri rakasta isänmaatamme tuhansien aurinkojen loistaessa. *** Pääosan esittäjän rooli lankeaa itseoikeutetusti virkavastuun mukaisesti Jan Vapaavuorelle. *** Merkittäviä sivuosia näyttelevät parhaiden kykyjensä mukaisesti Sanna Vesikansa, Juha Jolkkonen, Leena Turpeinen, Timo Lukkarinen, Juha Ahonen, Sami Sarvilinna, Olli Huuskonen, Kristian Sinkkonen, Timo Siekkinen, Markku Silen ja koko Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan virkamieskunta. *** Ulkopuolisina tarkkailijoina vuorottelevat mm. eduskunnan oikeusasiamies, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Valvira, oikeuskansleri, Helsingin hallinto-oikeus, Sosiaali- ja terveysministeriö, tietosuojavaltuutettu, Helsingin poliisilaitos ja poliisihallitus. *** Vapaavuoren häivyttyä viiden vuoden kuluttua vanhenevaa virkavastuutaan pakoon olympiakomitean suojiin uudeksi pääroolin esittäjäksi on pyrkinyt ja päässyt Juhana Vartiainen, joka vastaa elokuusta 2021 lähtien kaikesta Helsingin kaupungin toiminnasta ja erityisesti siitä, että kaupunki noudattaa lakia kaikessa toiminnassaan. *** Nimeltä mainitsemattomalta kaltoinkohdellulta vakavasti muistisairaalta avuttomalta vanhukselta on riistetty kansalaisoikeudet, eikä hänelle ole syrjittynä jätetty tässä näytelmässä osaa eikä arpaa, vaipoista puhumattakaan. *** Subjektiivisen objektiivisena kertojana on hänen omaishoitajansa. *** Näytelmän käsikirjoitus perustuu Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan omahoitotarvikejakelussa keksittyyn mielikuvitukselliseen ideaan, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. *** Tarinassa esille tuodut virkamiesten lainvastaiset teot tai vanhusten kaltoinkohtelut eivät ole herättäneet kiinnostusta kaupungin luottamusmiehissä eikä tutkivassa journalismissa.

21.8.21

HUHTIKUU 2019: Aluehallintoviraston ratkaisu kanteluun

 


7.4.2019

Emme ole ainoita kaltoin kohdeltuja

Hesarissa oli mielenkiintoinen mielipidekirjoitus Miksi virtsankarkailusta kärsivän on odoteltava vaippoja kolme kuukautta? Olisin voinut kirjoittaa samanlaisen, mutta tämä ei ollut kirjoittamani. Yksi kommenteista oli:

Karenssivaatimus ei perustu mihinkään. Se on Helsingin kaupungin tarvikejakelijoiden laitonta mielivaltaa. Sosiaali- ja terveysministeriön kuntainfossa ei sanota mitään kolmen kuukauden karenssista. Ministeriön ohjeiden mukaan hoitava lääkäri tekee hoitotarvikkeista yksilöllisesti määriteltyyn arviointiin ja seurantaan perustuvan päätöksen, kun lääketieteellisin perustein todettu pitkäaikainen sairaus on kestänyt vähintään kolme kuukautta,

Helsingin kaupungin ylilääkärit ovat keksineet ainoana kuntana Suomessa vaatia vastoin ministeriön määräyksiä, että jonkun oireen tai tarpeen on täytynyt kestää kolme kuukautta ja että tästä oireesta on kirjattu diagnoosi potilastietoihin kolme kuukautta aikaisemmin. Tarvikejakelijat katsovat myös, että heillä on oikeus jopa kumota hoitavan lääkärin lääketieteellisin perustein tekemä tarvikepäätös.

Ministeriön ohjeissa sanotaan myös, että kunta ei voi asettaa lääkärin määräyksestä poiketen ehdottomia tarvikkeiden enimmäismääriä, joten jos vaippoja tarvitaan hoitavan lääkärin mukaan vaikka viisi päivässä, niin niitä on myös annettava viisi päivässä.



8.4.2019

Vastine aluehallintovirastolle

Lähetin Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vastineeni kaupungin lähettämiin selittelyihin.


8.4.2019

Täydennys oikeusasiamiehelle lähettämääni vastineeseen

Täydensin eduskunnan oikeusasiamiehelle 11.3.2019 lähettämääni kommenttia kaupungin vastineeseen, sillä Lukkarisen kirjekuoressa oli sellaista materiaalia, jota en ollut ennen nähnyt. Lähinnä se koski ylilääkäri Ahosen tuotantoa, joka ei liittynyt mihinkään.



9.4.2019

Tarkennuksia oikeusasiamiehelle

Sain oikeusasiamiehen kansliasta esittelijäneuvokselta vielä lisäkysymyksiä, joihin vastasin 11.4.2019.

 


16.4.2019

Aluehallintoviraston ratkaisu kanteluuni

ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO antoi ratkaisun (ESAVI/15067/06.03.00/2018) kanteluuni. Siinä todetaan mm. seuraavaa:

  • Aluehallintoviraston mielestä vaimoni tilanteessa ei ole viitteitä siitä, että kyseessä olisi lyhytaikaisesta sairaudesta johtuvasta lyhytaikaisesta omahoitotarvikkeiden tarpeesta, vaan hänen virtsan- ja ulosteenkarkailunsa on asiassa ilmenneiden seikkojen mukaan pysyvä pitkäaikainen Alzheimerin taudista johtuva vaiva.
  • Aluehallintovirasto kiinnittää Helsingin kaupungin hoitotarvikejakelun huomiota vastaisen toiminnan varalle siihen, että hoitotarvikkeiden jakelussa ei ole asianmukaista noudattaa kolmen kuukauden omavastuuaikaa.
  • Annettuun ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla.


Aluehallintovirasto on siis kaikissa asioissa samaa mieltä kuin minä.

Aluehallintovirasto ei puuttunut Ahosen suorittamaan salaisten potilastietojen urkkimiseen, mutta tietosuojavaltuutettu teki siitä huhtikuussa 2020 rikosilmoituksen poliisille.


<< EDELLINEN     ALKUUN    SEURAAVA >>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

@Vapaavuori @sannavesikansa @JuhaJolkkonen @Timo_Lukkarinen @LeenaTurpeinen @filsdeproust @helsinginsote